STICHTING JAAP KAAL

 

 

Home
Biografie
Oeuvre
Galerie
Gezocht
Stichting
ANBI info
Contact
Nieuws

Jaap Kaals schilderij Violiste in de tentoonstelling Museum in Majeur

Museum in Majeur is een bijzondere presentatie van de eigen collectie van Museum Henriette Polak (Zutphen), gewijd aan het thema beeldende kunst en muziek. De tentoonstelling wordt op 25 juni 2010 om 16.00 uur geopend door componist en musicoloog Leo Samama, kleinzoon van Henriette Polak. Een van de geŽxposeerde werken is het monumentale, uit het midden van de jaren vijftig daterende schilderij Violiste van Jaap Kaal.

In de collectie van Museum Henriette Polak is de muziek als onderwerp en inspiratiebron goed vertegenwoordigd. Dat is geen wonder, want de muziek was een grote liefde van de oprichtster van het museum, Henriette Polak-Schwarz (1893-1974). Haar huisconcerten waren befaamd. Tot de gasten van die concerten behoorde ook beeldend kunstenaar Joop Sjollema, met wie Henriette goed bevriend was geraakt nadat zij meermaals door hem was geportretteerd.

Verscheidene muziekstijlen worden verbeeld in ruim dertig schilderijen, beelden en prenten van kunstenaars als Kees Maks, Jeanne Bieruma Oosting, Jaap Kaal, Mari Andriessen, Norbert Olthuis, Adriaan van Esveld en Joop Sjollema.

Het tentoongestelde werk van Jaap Kaal, Violiste, werd in 2009 door de Stichting Jaap Kaal in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Henriette Polak, dat in datzelfde jaar twee andere werken van Kaal aankocht (zie het nieuwsbericht van februari 2009).

Gedurende de tentoonstelling vindt een aantal kleine, verrassende muziekoptredens plaats. Informatie hierover vindt u op de website van het museum.