STICHTING JAAP KAAL

 

 

Home
Biografie
Oeuvre
Galerie
Gezocht
Stichting
ANBI info
Contact
Nieuws

Meisjesportret (1918) als betaling van achterstallige huur

Hoewel de inventarisatie van het oeuvre van Jaap Kaal in de zomer van 2008 vrijwel voltooid leek, konden sindsdien enkele tientallen schilderijen en tekeningen aan de werkenlijst worden toegevoegd. Dit was mogelijk omdat verschillende personen die werk van de schilder bezitten, contact opnamen met de Stichting Jaap Kaal. Een van hen bleek in het bezit van een geschilderd meisjesportret uit 1918. Deze
datering is op zich al bijzonder, want werk van Jaap Kaal uit de jaren '10 is uitermate zeldzaam. Maar bovendien gaat het om een bijzonder gaaf en expressief portret, gedateerd en gesigneerd met het monogram JK, dat de schilder in zijn vroegste werk wel vaker gebruikte. De signatuur is helaas op de onderstaande foto niet te zien.

Meisjesportret (1918), olieverf op paneel, 47 x 37 cm.

De eigenaars vertelden ook het verhaal dat bij het schilderij hoort. Het door de vijfentwintigjarige Jaap Kaal zo raak geportretteerde meisje was het dochtertje van de weduwe in Zaandam bij wie hij toen kost en inwoning genoot. Het schilderij kwam in het bezit van de familie omdat de schilder er een huurschuld mee betaalde.